Kyndelsmässofest i Vadstena 2 - 3 februari 2019!

Sedan 2013 arrangeras mitt i vintern Kyndelsmässomarknad i Vadstena, på nytt. Det är ett arrangemang som Stadsmuseet, Svenska kyrkan och Svensk handel ligger bakom i samverkan med Folkuniversitetet och flera andra. Det här var stadens viktigaste marknad under många århundraden och en jättehändelse under året. Alla gamla marknader var kopplade till en kyrkohögtid, på grund av goda möjligheter att sälja till de stora folkmängder som besökte de medeltida kyrkofesterna. I Vadstena anordnades den största marknaden i samband med kyndelsmässan, en kyrkohögtid med ljuset som tema (dialektordet kyndel betyder 'bloss').

 

Det här var en festdag under kyrkoåret som firade minnet av hur Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet, firad 2 februari, i Svenska kyrkan följande söndag eller om den är fastlagssöndag föregående söndag.

I Vadstena omnämns Kyndelsmässomarknaden under medeltiden, första gången 1442. Men den kan mycket väl vara ett arv från tiden långt före staden, precis som i t.ex. Skänninge eller i Karlstad där Persmässan är betydligt äldre än staden. Under många hundra år var den störst av de sex marknader som hölls i Vadstena stad under året. Ofta kunde riksmöten eller riksdagar förläggas till de viktiga marknaderna. Ett känt exempel är 1587 års riksdag där kungen, Johan III, öppnade förhandlingarna på kyndelsmässan i Vadstena genom att tala till allmänheten från slottets burspråk. Tillfälliga bodar av trä byggdes upp längs stadens gator och torg och folklivet var säkerligen intensivt under de dagar den pågick: till andra marknadsdagar utsågs 8 vakter, men till kyndelsmässomarknaden hela 21. Domböckerna bär vittnesbörd om detta. Vid marknaden 1645 hade en grupp stockholmsborgare rykt ihop med en grupp norrköpingsborgare, vilket fick ett rättsligt efterspel i Vadstena 1646. Eller Claes i Tornby och Daniel i Hällestad som på hemvägen från marknaden 1651 vid Räfsjö hade dödat Erland Arvidsson i Bonnarp (troligen i Lönsås) och Kerstin Nilsdotters man från Grevbäck i Västergötland som hade blivit ihjälslagen på marknaden två år senare. Som synes var det en rejäl geografisk räckvidd på marknaden och källmaterialet vittnar om de många inkvarteringarna.

Vårt motiv till att återuppliva den gamla marknaden igen är dels att stadsmuseet arbetar med att levandegöra vardagshistorien genom tiderna och dels att vi försöker se vi till att det händer något extra under en ”död” period på året. Kyrkans medverkan är naturlig genom kopplingen till kyrkofesten. Tidigare år har vi bjudit på högmässa, musikarrangemang i kyrkan, fackelvandring, dramavisningar, visningar av byggnader, eldshow, medeltida musik, stadshistorisk tipspromenad och mycket mera. Marknadsförsäljarna har en lätt historisk tvist och säljer hantverk och lokal mat.

Välkomna 2-3 februari 2019

Text: Claes Westling Vadstena Stadsmuseum

PROGRAM
Lördag 2 februari
8.00 Pilgrimsmässa, Mariagårdens kapell
9.00 Laudes, Mariagårdens kapell
10.00 Marknaden öppnar, Rådhustorget
11.00 Invigning av Hertig Magnus samt eldshow Johan Rydberg, Rådhustorget
11.30 Tornuppstigning Rådhuset
12.00 Kvinnohistoria i Vadstena, vandring Vadstena Guideförening, start Rådhuset
12.00 Sext, Mariagårdens kapell
13.00 Basic Vadstena - vandring med nedslag i mer än 700 års kreativa historia, Rune Lemon Vadstena Guideförening, start biskopshuset
13.30 Eldshow Johan Rydberg, Rådhustorget
14.00 Biskopshuset och dess tid, biskopshuset
14.00 Renässansguidning slottet* avgift
14.30 Tornuppstigning Rådhuset
15.00 Vesper, Mariagårdens kapell
15.30 Guidning i klosterområdet, Bengt Wigbrant, Klosterhotellets reception* avgift

Marknad med knallar kl. 10-15
Levande musik, våffelstuga, rökt fisk, soppa, kaffe, korv m.m.
Butikerna håller öppet lördag kl. 10-15, avvikelser kan förekomma
Tipspromenad med fina priser från Vadstena Handel och föreningen Gamla Vadstena
Vadstena Nya Teater underhåller och bjuder på kaffe kl 10 - 15
Hästturer med Kolsbro Stall* avgift
Stadsmuseet öppet
Klostermuseet öppet 12 - 17.30* avgift
Turistbyrån öppen 12 - 16
Vadstena Klosterkyrka öppen 10 - 16
Söndag 3 februari
Vadstena Klosterkyrka öppen kl. 10 - 16
11.00 Högmässa, Jacob Ottosson, Klosterkyrkan
13.00 Guidning med Mariatema i Klosterkyrkan, Viveca Sörensen
16.00 Ljusmässa, Magnus Svensson, Rogslösa kyrka
VÄLKOMNA!
Arrangörer och samarbetspartners
Vadstena Stadsmuseum - Vadstena och Dals församlingar - Vadstena Handel - Vadstena Kommun - Folkuniversitetet - Vadstena Guideförening - Birgittastiftelsen - Vadstena Slott