Kyndelsmässofest i Vadstena 1 - 2 februari 2020!

Sedan 2013 arrangeras mitt i vintern Kyndelsmässomarknad i Vadstena, på nytt. Det är ett arrangemang som Stadsmuseet, Svenska kyrkan och Svensk handel ligger bakom i samverkan med Folkuniversitetet och flera andra. Det här var stadens viktigaste marknad under många århundraden och en jättehändelse under året. Alla gamla marknader var kopplade till en kyrkohögtid, på grund av goda möjligheter att sälja till de stora folkmängder som besökte de medeltida kyrkofesterna. I Vadstena anordnades den största marknaden i samband med kyndelsmässan, en kyrkohögtid med ljuset som tema (dialektordet kyndel betyder 'bloss').

 

Det här var en festdag under kyrkoåret som firade minnet av hur Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet, firad 2 februari, i Svenska kyrkan följande söndag eller om den är fastlagssöndag föregående söndag.

I Vadstena omnämns Kyndelsmässomarknaden under medeltiden, första gången 1442. Men den kan mycket väl vara ett arv från tiden långt före staden, precis som i t.ex. Skänninge eller i Karlstad där Persmässan är betydligt äldre än staden. Under många hundra år var den störst av de sex marknader som hölls i Vadstena stad under året. Ofta kunde riksmöten eller riksdagar förläggas till de viktiga marknaderna. Ett känt exempel är 1587 års riksdag där kungen, Johan III, öppnade förhandlingarna på kyndelsmässan i Vadstena genom att tala till allmänheten från slottets burspråk. Tillfälliga bodar av trä byggdes upp längs stadens gator och torg och folklivet var säkerligen intensivt under de dagar den pågick: till andra marknadsdagar utsågs 8 vakter, men till kyndelsmässomarknaden hela 21. Domböckerna bär vittnesbörd om detta. Vid marknaden 1645 hade en grupp stockholmsborgare rykt ihop med en grupp norrköpingsborgare, vilket fick ett rättsligt efterspel i Vadstena 1646. Eller Claes i Tornby och Daniel i Hällestad som på hemvägen från marknaden 1651 vid Räfsjö hade dödat Erland Arvidsson i Bonnarp (troligen i Lönsås) och Kerstin Nilsdotters man från Grevbäck i Västergötland som hade blivit ihjälslagen på marknaden två år senare. Som synes var det en rejäl geografisk räckvidd på marknaden och källmaterialet vittnar om de många inkvarteringarna.

Vårt motiv till att återuppliva den gamla marknaden igen är dels att stadsmuseet arbetar med att levandegöra vardagshistorien genom tiderna och dels att vi försöker se vi till att det händer något extra under en ”död” period på året. Kyrkans medverkan är naturlig genom kopplingen till kyrkofesten. Tidigare år har vi bjudit på högmässa, musikarrangemang i kyrkan, fackelvandring, dramavisningar, visningar av byggnader, eldshow, medeltida musik, stadshistorisk tipspromenad och mycket mera. Marknadsförsäljarna har en lätt historisk tvist och säljer hantverk och lokal mat.

Välkomna 1-2 februari 2020

Text: Claes Westling Vadstena Stadsmuseum

PROGRAM
Lördag 1 februari
8.00 Pilgrimsmässa, Mariagårdens kapell
9.00 Laudes, Mariagårdens kapell
10.00 Marknaden öppnar, Rådhustorget
11.00 Invigning på Rådhustorget med eldshow av David Larsson och körsång med Vocalis
11.30 Dramavandring Vadstenas starka kvinnor, Vadstena guideföreningsguider* start rådhuset
12.00 Sext, Mariagårdens kapell
12.15 Eldshow David Larsson, rådhustorget
13.00 Visning av byggnaderna runt Rådhustorget med Claes Westling* start Rådhuset. Efter visningen: presentation av guide-appen Salver på stadsmuseet
13.30 Körsång Vocialis, Stora torget
14.00 Renässansguidning* Vadstena Slott
15.00 Vesper, Mariagårdens kapell

Marknad med knallar 10 - 15
Levande musik, rökt fisk, ostkaka, kaffe, korv m.m.
Butikerna håller öppet lördag 10 - 15, avvikelser kan förekomma
Tipspromenad med fina priser från Svensk Handel och Föreningen Gamla Vadstena
Stadsmuseet öppet
Klostermuseet öppet* 12 - 17.30
Vadstena Klosterkyrka öppen 10 - 16

* = medför avgift
Söndag 2 februari
Vadstena Klosterkyrka öppen 10 - 16
10.00 Det historiska Vadstena, guidning med Gunilla Sjösten* start rådhustorget
11.00 Högmässa Jacob Ottosson, Vadstena Gospelkör Klosterkyrkan
13.00 Guidning med Mariatema i Klosterkyrkan, Viveca Sörensen
13.00 Nu & Då, vandring med nedslag i mer än 700 års kreativa historia, Rune Lemon* start Biskopshuset
16.00 Ljusmässa Magnus Svensson, körgrupp ur Vadstena Gospelkör Rogslösa kyrka

* = medför avgift
VÄLKOMNA!
Arrangörer och samarbetspartners
Vadstena Stadsmuseum - Vadstena och Dals församlingar - Vadstena Handel - Vadstena Kommun - Folkuniversitetet - Vadstena Guideförening - Salver